Alles wat je wilt weten over Napoleon snoep

Is snoepen altijd ongezond?

Kijken we naar de schijf van 5, dan treffen we hier geen vermelding van snoep aan. Suikergoed is per definitie niet gezond. Best logisch. Snoep bevat geen gezonde voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Snoep, evenals andere zoetigheid, of hartige snacks, zijn kleine traktaties. Je hebt ze niet nodig. Je neemt ze omdat je jezelf een genietmoment gunt. Je kan dit moment natuurlijk ook delen met anderen. Je kan gemiddeld 6 minuten van een Napoleon kogel genieten en ze zijn per stuk verpakt waardoor je ze heel makkelijk kan uitdelen!

Traktatie momentje

Heb je trek in een snoepje, maak er dan bewust een genietmoment van. Zorg dat je iets neemt wat niet in een hap weg is. Wist je dat Napoleon kogels slow-candies zijn? Je doet namelijk 6 minuten over één drop- of zwart wit kogel. Laat je verrassen door de vele smaken. Napoleon kogels zijn in diverse varianten verkrijgbaar. Iedere Napoleon kogel zorgt daarbij ook nog eens voor een extra smaaksensatie, dankzij de poederachtige kern. Wie dol is op zure snoepjes heeft keuze uit de smaken Rood Fruitmix, Fruitmix of Citroen. Je kunt ook kiezen voor de Dropfruit DUO’s, de Sunny Mix DUO’s en later dit jaar de Cozy Mix DUO’s. Hier zijn twee heerlijke smaken samengevoegd in één kogel. Heeft alleen dropsmaak je voorkeur, dan zijn er natuurlijk Napoleon Zwartwit– en Drop kogels!

Hoeveel snoepjes mag ik per dag?

De richtlijn voor zowel volwassenen als kinderen is om maximaal 10% van je ADH uit overige voedingswaar te halen, buiten de schijf van 5. Dit maximum is sneller bereikt dan je denkt. Frisdranken, snoepgoed, koekjes of snacks overschrijden dit maximale percentage al snel. Omgerekend in calorieën betekent dit voor kinderen ongeveer 100 – 150 calorieën per dag, afhankelijk van de leeftijd. Voor volwassenen geldt maximaal zo’n 250 calorieën dagelijks. Bedenk dus goed van te voren hoe je jouw suikerinname, of dat van je kind, reguleert.

Ter voorbeeld, een pakje drinken voor je kind bevat al snel 50 calorieën per 100 ml. Dit komt neer op 125 calorieën per pakje (250ml). Eet je kind dan ook nog 1 of 2 snoepjes of een koekje, dan is het maximum calorieën voor die dag bereikt.

Om controle te houden over dagelijkse snoeperijen kun je het beste een snoepmoment per dag inbouwen. Voor jezelf of voor je kind. Van oudsher is halverwege de middag een mooi moment om enkele snoepjes te eten. Kinderen komen uit school, of komen even thuis van het buitenspelen en willen graag iets lekkers, bijvoorbeeld een Napoleon kogel! Let op: Napoleon kogels zijn geschikt vanaf een leeftijd van 7+ jaar. Het snoepmoment na schooltijd is een perfect moment om je kind enkele snoepjes, zoals Napoleon, te geven: precies tussen lunch en avondmaaltijd in. Bij een kopje thee of een glas water genieten van een snoepje of biscuitje is in veel gezinnen een traditie.

Hoeveel calorieën zitten er in een Napoleon kogel?

Napoleon kogels bevatten gemiddeld per stuk (a 7 gram) 25 tot 27 calorieën. Je vindt de exacte voedingswaarden en ingrediënten uit het hele Napoleon assortiment op onze pagina: Smaken.

Klik op jouw favoriete Napoleon kogels om er achter te komen wat de precieze voedingswaarden zijn. Wist je overigens dat Napoleon kogels natuurlijke aromastoffen bevatten en hier geen kunstmatige kleurstoffen aan zijn toegevoegd?

Hoe geniet ik het langst van een snoepje?

Om te voorkomen dat snoepjes te snel geconsumeerd kunnen worden, kies je bij voorkeur uit snoepgoed waar je zo lang mogelijk van kunt genieten. Napoleon kogels zijn hier een goed voorbeeld van. Het duurt maar liefst zo’n 6 minuten om een overheerlijke drop- of fruit kogel te nuttigen! Jij en je kind zijn er dus wel letterlijk even zoet mee. Maar één of twee snoepjes op en toch een voldaan gevoel!

Hoeveel suiker zit er in snoep?

Snoep bevat veel suiker, dat weten we allemaal. Maar hoeveel suiker er in snoep zit weten we meestal niet. Gaat het om meer, of minder dan de helft van het gewicht? Dit verschilt uiteraard welk snoepsoort het betreft. Gemiddeld bestaat snoep uit 50 tot 80 gram suiker per 100 gram. Dit is een behoorlijk hoog percentage dus. Te meer reden om verstandig en bewust te snoepen. Om je een idee te geven hoeveel suiker er in snoep zit, laten we een klein overzichtje zien van populaire snoep soorten. Hoeveel gram suiker bevat bepaald snoepgoed eigenlijk?

  • Kauwgomballen, gemiddeld per 100 gram: 71 gram suiker
  • Melk chocolade, gemiddeld per 100 gram: 55 gram suiker
  • Zoete drop, gemiddeld per 100 gram: 74 gram suiker
  • Pepermunt, gemiddeld per 100 gram: 80 gram suiker
  • Napoleon fruitkogels, gemiddeld per 100 gram: 66,5 gram suiker
  • Jellybeans, gemiddeld per 100 gram: 70 gram suiker

Moet ik mijn tanden reinigen na het snoepen?

Na het nuttigen van enkele snoepjes reinig je bij voorkeur even je tanden door je mond te spoelen. Spoel je mond enkele malen en spuug weer uit. Zo voer je suiker restanten af en reinig je je mond. Dit is overigens geen alternatief voor dagelijkse tweemaal tandenpoetsen, maar een hulpmiddel!

Hoeveel suiker mag ik eten per dag?

Vrije suikers

Vrije suikers zijn suikers die door consumenten of fabrikanten worden toegevoegd aan voedingswaar. Maar ook van nature aanwezige suikers in honing, vruchtensappen, siropen en vruchtenconcentraat vallen hieronder. Suikers die van nature voorkomen in groenten en zuivelproducten vallen niet hieronder. (bron: WHO).

Zoveel vrije suiker mag je hebben per dag

De WHO geeft als advies maximaal 10% van je dagelijks dieet uit vrije suikers te laten bestaan. Wat betekent dit voor diverse leeftijdsgroepen? Afhankelijk van leeftijd, leefstijl en geslacht hebben kinderen en volwassen een bepaald aantal calorieën dagelijks nodig. Van dit aantal calorieën mogen maximaal 10% uit vrije suikers bestaan.

Hoe snoep ik verstandig?

Enkele snoepjes per dag kun je het beste achter elkaar nuttigen, in plaats van te verdelen. Dit is namelijk minder belastend voor je gebit. We kennen allemaal wel ons favoriete snoepgoed. Zijn die van jou Napoleon zwart-wit kogels, of bijvoorbeeld citroen kogels? Dan weet je vast dat je lang vooruit kunt met één Napoleon kogel! Maar liefst 6 minuten. Geniet van Napoleon citroen of drop kogels tijdens een welverdiende break. Natuurlijk snoep je wel bewust: een drop kogel van Napoleon staat voor 25 calorieën.

Suikervrij snoep

Suikervrij snoep levert aanzienlijk minder calorieën op dan snoep met toegevoegde suikers. Dit betekent niet dat je ongelimiteerd suikervrij kunt snoepen. Ook hiervoor geldt: snoep met mate. Wanneer je teveel suikervrij snoep eet, kan dit een laxerend effect in je darmen veroorzaken. Van suikervrij snoep kom je niet tot nauwelijks aan in gewicht, wat dus gezonder is en niet zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Suikervrij snoepgoed is niet per se goed voor het gebit. In sommige gevallen kan suikervrij snoep nog steeds een ongunstige werking op je gebit hebben en bijdragen aan tanderosie.

Suikervrij snoep bestaat uit zoetstoffen. Deze worden ondergebracht in twee categorieën.

  1. Hieronder vallen niet-intensieve zoetstoffen. Dergelijke zoetstoffen zijn net zo zoet, tot half zo zoet als suiker. Ze leveren minder calorieën op dan suiker namelijk 2,4 kcal/gram, waar suiker 4 kcal/gram bevat. Voorbeelden van niet-intensieve zoetstoffen zijn: Sorbitol, Xylitol, Erytritol, Isomalt, Lactitol, Maltitol en Mannitol.
  2. Intensieve zoetstoffen. Deze zijn 30 tot 37.000 maal zoeter dan suiker. Ze bevatten praktisch nihil calorieën. Veruit de meeste intensieve zoetstoffen komen kunstmatig tot stand in fabrieken. Natuurlijke intensieve zoetstoffen zijn Stevioside en Rebaudioside, die gewonnen worden uit de bladeren van de Steviaplant. Hieruit wordt het extract steviolglycosiden gemaakt. In de volksmond ook bekend als Stevia. Sommige suikervrije snoep wordt gezoet met een combinatie van Polyolen en intensieve zoetstoffen. Zo bevat bijvoorbeeld suikervrije Anta-Flu (keelpastille) een combinatie van Stevia, Isomalt en Maltitol. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker. Het laat zich raden dat er slechts weinig Stevia wordt toegevoegd als zoetstof.

Naast suikervrij snoep is er ook suikerarme snoep verkrijgbaar. Suikerarm snoep bevat deels suikers en deels zoetstoffen. Suikerarme snoep reduceert het suikergehalte meestal met zo’n 30%. Dit betekent niet dat er weinig suiker is toegevoegd aan suikerarme snoep! Dus ook hier geldt: verstandig snoepen.

Mag ik snoepen tijdens mijn dieet?

Vooral in het begin vergt het volgen van een dieet de nodige discipline. In deze beginperiode kun je daarom beter even niet snoepen. Snoepen kan het verlangen naar nog meer snoep stimuleren. Daarnaast ontvangt je lichaam pas na 20 minuten het signaal dat je voldoende gegeten hebt!

Wanneer kun je dan wel bewust snoepen tijdens een dieet?

Zodra je de eerste weken van je dieet hebt doorlopen, merk je dat je vaak minder trek hebt in zoete of zoute versnaperingen. Natuurlijk lust je wel een snoepje op zijn tijd, of iets hartigs, maar daar blijft het vaak bij. Toegeven aan een klein traktatie moment voor jezelf wordt dan een bewuste keuze. De een neemt dagelijks een blokje kaas, of een handje chips en voor de ander betekent dit het eten van een snoepje.

Waar je ook voor kiest, zorg dat je echt even kunt genieten van je keuze. Zo kun je van een Napoleon kogel maar liefst 6 minuten lang smullen. Je eet ‘m niet zomaar even op dus! Ga jij voor een
zwartwit– of dropkogel? Of wordt het een heerlijk zuur snoepje uit de Fruitmix collectie?

Wat is snoep met natuurlijke aromastoffen?

Natuurlijke aromastoffen zijn niet kunstmatig of chemische tot stand gekomen. Ze moeten te herleiden kunnen zijn naar een natuurlijke bron en mogen slechts bewerkt worden door middel van koken, stomen of fermentatie. Op het etiket kun je snel teruglezen of snoep natuurlijke aromastoffen bevat, of kunstmatige. Kunstmatige aroma’s worden namelijk alleen aangeduid met de term aroma. (Bron: Voedingscentrum). Napoleon kogels bevatten alleen natuurlijke aromastoffen.

Wat zijn natuurlijk kleurstoffen?

Kleurstoffen geven kleur aan levensmiddelen. Ze kunnen natuurlijke bestanddelen van andere levensmiddelen bevatten, of afkomstig zijn uit een natuurlijke bron. Kleurstoffen worden alleen geconsumeerd als ingrediënt verwerkt in levensmiddelen. Additieven (E-nummers) zijn kleurstoffen die via een chemisch proces verkregen zijn uit (natuurlijke) bronnen. Daarnaast zijn er natuurlijke kleurstoffen; deze zijn afkomstig uit kleurende levensmiddelen (rood, uit rode bieten concentraat bijvoorbeeld). Kleurende levensmiddelen zijn niet chemisch behandeld, maar worden omschreven als ‘extract’ of  ‘concentraat’ en kunnen ook nog enigszins de smaak bevatten van de natuurlijke bron. Napoleon kogels bevatten alleen natuurlijke kleurstoffen.

Wat is vegan snoep?

Voor de productie van snoep worden soms ingrediënten gebruikt van dierlijke herkomst. Denk hierbij aan het bindmiddel gelatine en bepaalde smaak- en kleurstoffen. Binnen vegan snoepgoed worden deze ingrediënten vermeden als bestanddeel. In plaats hiervan wordt er gebruik gemaakt van gelatine, smaak- en kleurstoffen op plantaardige basis.

Vegan Napoleon kogels met verrassende smaken!

Het Napoleon assortiment bestaat uit overheerlijke fruit- en drop kogels én alle kogels zijn vegan! In het hart van iedere Napoleon kogel zit een heerlijk poeder van salmiak of zuur verborgen, wat zorgt voor heuse smaaksensatie! Maak je keuze uit zoet-zure snoepjes in fruitsmaken als Citroen, Framboos, Cassis of Fruitmix. Voor drop liefhebbers zijn er drop kogels en zwart wit kogels. Combineren kan ook! Ga dan voor onze DUO combinaties. Deze zijn verkrijgbaar in Dropfruitsmaak, en in heerlijk frisse zomerse smaken en later dit jaar in warme herfst winter smaken.

Hoe is vegan snoep te herkennen?

Het vegan logo is snel herkenbaar doordat je deze aan de buitenzijde van de verpakking terugvindt. Handig, want zo hoef je natuurlijk niet eerst de ingrediëntenlijst door te nemen. Kies je voor vegan snoepgoed, dan kies je voor Napoleon kogels.

Hoe herken je Napoleon halal snoep?

Je vindt het halal logo aan de voorzijde op de verpakking van ons halal snoep assortiment. Dit maakt de Napoleon halal kogels gemakkelijker te herkennen in de schappen!

Zijn Napoleon kogels oud Hollands snoepgoed?

Napoleon kogels kennen een langdurige historie. Het snoepje werd voor het eerst gemaakt in 1912 en er zijn dus al meerdere generaties mee opgevoed. In tegenstelling tot snoepgoed als ulevel, borsthoning of suikerbeestjes is het steeds populairder geworden.

Oud mogen we het snoepje dus zeker noemen, maar Hollands is het niet helemaal. De uitvinder van het Napoleon snoepje, Louis Janssens, kwam uit Antwerpen en daar is Napoleon dan ook lange tijd geproduceerd. Pas een flinke tijd later was het snoepje overal in Nederland te verkrijgen.

Hier kan je meer lezen over de geschiedenis van Napoleon snoepjes.